Lubie jesc, ale nie lubie byc gruba.

Sos pomidorowo-tuńczykowy


Lubię go bo jest prosty i zawsze wychodzi smaczny, nie trzeba latać do sklepu po jakieś wydziwy.

- Curry
- Tuńczyk w wodzie lub oleju najlepiej nie rozdrobniony 
- 1 puszka pomidorów nierozdrobnionych
- Cebula
- Pieprz/chili
- Czosnek
- Sos sojowy/maggie
- Sól
- Olej
- Mąka


Podgrzewamy olej, dodajemy tam dość sporo curry i mieszamy chwilę żeby się nie przypaliło. Smażymy na tym pokrojoną cebulę. Dodajemy pomidory w puszce, rozdrabniamy je na mniejsze kawałki.i dodajemy soli bo w takiej formie są prawie bez smaku. Dodajemy tuńczyka, wyciśnięty czosnek i mieszamy. Wybieramy trochę wszystkiego do kubka, dodajemy tam mąkę i wszystko mieszamy aż znikną grudki. Powoli cały czas mieszając dodajemy to do reszty. Następnie doprawiamy solidną porcją curry (tak, jeszcze raz) oraz w moim przypadku chili. Chili musi być dużo bo lubię ostrzejszą wersję tego sosu. Doprawiamy do smaku solą, dajemy troszeczkę sosu sojowego.
Można też dać czegoś kwaśniejszego np łyżeczkę sosu duńskiego, albo czegoś w tym stylu.

Nie będę mówić ile proporcji itd bo to nie jest jakieś danie, które ma standardy bo nie jest to ciasto, które może nam nie wyjść. Po prostu co kto lubi.



1 komentarze:

  1. Jeśli istotnie jest taki prosty to może nawet mnie się uda:)

    OdpowiedzUsuń